Dostupni linkovi

Novi egipatski premijer obratio se narodu na Tahrir trgu


Novi egipatski premijer Esam Šaraf obratio se u petak hiljadama ljudi okupljenih na trgu Tahrir u Kairu obavezujući se da će zadovoljiti narodne zahtjeve za demokratskim promjenama.

"Učinili ste nešto grandiozno, a zajedno ćemo učiniti više. Moj posao je težak i za njega će trebati strpljenja", kazao je premijer, prenosi AFP.

Šaraf je imenovan kako bi umirio demonstrante koji su nastavili da se okupljaju na trgu Tahrir zahtijevajući da vlada bude očišćena od elemenata bivšeg režima.

Nakon što je u četvrtak podnio ostavku Ahmad Sšafik, Vrhovno vijeće oružanih snaga, koje je brinulo o zemlji nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka pod pritiskom naroda, saopštilo je da će ga zamijeniti Šaraf, popularna ličnost među mladim prodemokratskim aktivistima koji su pokrenuli antirežimsku pobunu krajem januara.

Essam Šaraf, inžinjer i profesor na univerzitetu u Kairu, bio je ministar saobraćaja od 2002. do 2005. godine, prije nego što je smijenjen zbog neslaganja s bivšim premijerom Ahmadom Nazifom.

Šaraf se, što je veoma rijetko za jednog egipatskog dužnosnika, pojavio u petak na trgu Tahrir neposredno uoči molitve petkom. Prisutni su mu napravili ljudski tunel da bi mogao probiti kroz masu uzvikujući "sa vama smo".

"Ovdje sam jer sam od vas dobio legitimitet i sve ću učiniti da odgovorim na vaše zahtjeve", rekao je Šaraf a njegove riječi su bile pozdravljene mahanjem zastava.

Tradicionalni protesti petkom danas su se pretvorili u veliku proslavu vijesti da je prethodnik Šafik podnio ostavku.

Šaraf je odao počast "mučenicima revolucije, hiljadama ranjenih i porodicama žrtava".
XS
SM
MD
LG