Dostupni linkovi

Divjaku ekstradicioni pritvor od 14 dana


Sud u Beču odredio je pritvor Jovanu Divijaku, penzionisanom generalu Armije BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, ambasador BIH u Austriji Haris Hrle.

“Istražna suditeljika je našla osnova za pritvor i propisala ga. Više informacija imaću u narednih par sati , ali budući da dolazi vikend, očito je da će prava pravna aktivnost početi od ponedjeljka. Mislim da je određen pritvor od 14 dana, ali u ovom trenutku nemam službenu potvrdu”, rekao je Hrle.

Ambasador BIH je naveo da mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje ročištu.

“To je bilo formalno ročište na kom se samo izjašnjavalo o zahtjevu. U ovom trenutku mi angažujemo advokate koji će u ponedjeljak preduzeti pravne radnje u cilju zaštite interesa generala Divjaka”, naveo je Hrle I dodao da će biti angažovani austrijski advokati.

Potvrdio je da je razgovarao sa generalom Divjakom koji je, kako kaže, raspoložen i osjeća se dobro.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za izručenje Divjaka, pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi vezano za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
Zahtjev za izručenje, Tužilaštvo BiH temelji na činjenicama da je donesena naredba za provođenje istrage protiv više osumnjičenih lica, da su ratni zločini koji su se desili u BiH, državi čije državljanstvo imaju osumnjičeni u nadležnosti pravosuđa BiH.
„Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj, s obzirom da se radi o predmetu koji je u radu u ovoj instituciji“, naveli su u saopštenju Tužilaštva BiH.

Portparol suda u Kornojburgu Krista Zemanek saopštila je da je Divjaku izrečena odluka o ekstradicionom pitvoru koji je za sada određen na 14 dana, što je uobičajeno.Ona je dodala da se očekuje žalba Divjaka na tu odluku.

Divjak, general armije BiH, i heroj odbrane Sarjeva uhapšen je sinoć na bečkom aerodromu Švehat na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Srbija pod optužbom da je počinio ratni zločin kada je u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napadnuta kolona JNA.

Divjak je uhapšen prilikom kontrole dokumenata, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je podnela Srbija 2008.godine. Austrijse vlasti na osnovu dokumentacije iz Beograda treba da odluče da li postoje dokazi dovoljni za sudski proces, odnosno izručenje Srbiji.

BIH uputila je protesnu notu Srbiji zbog hapšenja generala Jovana Divjaka.U Sarajevu su održani protesti građana provodom njegovog hapšnja a najavljni su i za sjutra .NVO u BIH i Helsinški odbor Srbije oštro su protestovali zbog hapšenja Divjaka koji je simbol odbrane Sarajeva od srpske agresije tokom rata u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG