Dostupni linkovi

Novi vazdušni napad na Ras Lanuf, suzavcem na demonstrante u Tripoloju


Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju izvele su u petak vazdušni napad na pobunjeničku teritoriju na istoku zemlje, a libijske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac kako bi rastjerale demonstrante u prijestonici Tripoliju.

Za sada nema izvještajaa o poginulima, ni o materijalnoj šteti učinjenoj prilikom napada na vojnu bazu koju kontrolišu pobunjenici u blizini strateškog istočnog grada Ajdabija, javio je AFP.

Napad je uslijedio kada su pobunjeničke snage iz jednog istočnog sela, koje se nalazi 280 kilometara od glavnog štaba pobunjenika u Bengaziju, krenule na zapad kako bi zaštitile gradove Bregu i Ajdabiju.

Pod kontrolom pobunjenika je istočni dio zemlje i neki gradovi na zapadu, dok Gadafi i dalje drži pod kontrolom prijestolnicu Tripoli, gdje su snage sigurnosti upotrijebile suzavac kako bi rastjerale više stotina demonstranata, javio je Reuters, ističući da su u istočnom dijelu grada Tajurija odjeknuli i pucnjevi iz vatrenog oružja.

Associated Press navodi da je u protestnoj šetnji u prijestolnici učetvovalo 1.500 ljudi kada su snage sigurnosti ispalile najmanje pet kanistera suzavca, nakon čega su se demonstranti samo nakratko razišli, a zatim nastavili protest.

Prema riječima jednog svjedoka, na Zelenom trgu u glavnom gradu došlo je do manjih sukoba između Gadafijevih protivnika i pristalica, javio je AFP.

Istovremeno je do sukoba dva tabora došlo i u blizini naftne luke Ras Lanuf.

U međuvremenu šef pobunjeničkog Nacionalnog libijskog vijeća Mustafa Abdel Džalil izjavio jeda pobuna neće prestati "dok se cijela zemlja ne oslobodi".

"Mi smo narod koji se bori, mi se ne predajemo. Do pobjede ili smrti. Nećemo stati dok cijela zemlja ne bude slobodna ... Vrijeme licemjerja je prošlo", rekao je Abdel Džalil na skupu u istočnom gradu Al-Bajdi, poručujući da je "režim gotov" i pozivajući demonstrante da ne uništavaju zgrade koje sada njima pripadaju.
XS
SM
MD
LG