Dostupni linkovi

Protesti u Turskoj zbog hapšenja novinara


Više hiljada građana, neki od njih s nalijepljenom trakom preko usta, održali su u petak demonstracije zbog hapšenja deset osoba među kojima su osam novinara koji su osumnjičeni da su učestvovali u pripremanju zavjere protiv sadašnje vlade.

Protesti su istovremeno održani u Ankari i Istanbulu i u njima su učestvovali, pored novinara, i članovi sindikata, političkih stranaka i nevladinih organizacija, javile su zapadne agencije.

Najnovije hapšenje novinara izazvalo je zabrinutost zbog ugrožavanja slobode medija u Turskoj na šta se često ukazuje i u Evropskoj uniji i u Vašingtonu. U vladi odbacuju optužbe da pokušavaju da ušutkaju novinare koji kritikuju njen rad i tvrde da se u ovom slučaju radi o teškom krivičnom djelu.

Najnovija hapšenja novinara uslijedila su pošto su oni osumnjičeni da su imali veze s grupom aktivnih i penzionisanih oficira koji su navodno pripremali vojni udar protiv sadašnje vlade koja ima islamističke korijene. Istraga je u toku i u pritvoru se našlo više od stotinu osoba.

U vojsci odbacuju te optužbe i kažu da su dokumenta koja su objavljena u jednim novinama u stvari bila dio scenarija za održavanje vojne vježbe.

U Turskoj se trenutno u zatvoru ili pritvoru nalazi više od 40 novinara dok se protiv nekoliko stotina vodi istražni postupak zbog raznih krivičnih djela.
XS
SM
MD
LG