Dostupni linkovi

KRUG 99:Hapšenjem Divjaka izjednačavaju se žrtve i zločinci


Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 smatra da se politika izjednačavanja žrtve i zločinca još jednom eksponira na najgrublji način hapšenjem vojnika i humaniste Jovana Divjaka.

"Umjesto toliko potrebnog pomirenja između ljudi i naroda na prostorima bivše Jugoslavije, ekspanzionističke političke elite surovo koriste svaku priliku da bi se razdor i mržnja širili, a oni ostaju na vlasti zasnovanoj na strahu od drugoga i drugačijeg.

Nije Jovan Divjak samo obični komandant u strukturi vojske u nastajanju koja se tek branila od nadmoćne oružane sile, nego jedan od najvažnijih simbola odbrane grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Onih simbola koji su i danas na meti kako domaćih tako i ekspanizionističkih snaga iz susjednih zemalja i određenih krugova međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Krug 99 poziva sve građane "da podignu glas protiv hapšenja Jovana Divjaka, ali i sila uništavanja bosanske običajnosti, ne samo radi odbrane države Bosne i Hercegovine nego i kao pouzdanog temelja za sigurnost i mir svakog čovjeka u toj napaćenoj zemlji".
XS
SM
MD
LG