Dostupni linkovi

Eulex pokreće proces za aferu Medicus


Euleks je danas donio odluku da se protiv četiri lica može pokrenuti proces prema optužbama za trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

"Optužnica je potvrđena protiv Luftija Dervišija, Dritona Džilte, Sokola Hajdinija i Ilira Rečaja prema optužbama za nelegalno vršenje medicinskih aktivnosti i zloupotrebe zvanične funkcije ili ovlaštenja", navodi se u saopštenju Euleksa.

Optužbe su vezane za kliniku "Medicus" u Prištini koja je zatvorena 2008. godine kada je policija pokrenula istragu nakon što se turski državljanin onesvijestio na aerodromu poslije operacije vađenja bubrega radi transplantacije pacijentu iz Izraela.

Među potvrđenim osumnjičenima najistaknutiji su bivši sekretar za zdravstvo Rečaj, koji je izdao licencu klinici iako je prema zakonu Kosova zabranjena transplantacija organa, i Derviši urolog iz Prištine.

Među osumnjičenima je i turski ljekar Jusuf Sonmez, kojem su mediji sa Kosova dali nadimak "turski Frankeštajn" a koji je u januaru nakratko uhapšen iu Turskoj na zahtjev vlasti Kosova.

Prema preliminarnoj optužnici, žrtve su pronalažene u siromašnijim oblastima širom Istočne Evrope i Centralne Azije. Obećano im je oko 15 000 eura za organe, dok bi primaoci plaćali po 100 000 eura.
XS
SM
MD
LG