Dostupni linkovi

Direktor Univerziteta u Britaniji podnio ostavku zbog veza sa Gadafijem


Hauard Dejvis (Howard Davies), direktor ugledne Londonske škole ekonomije i političkih nauka, podnio je ostavku zbog veza te institucije sa porodicom libijskog
vođe Moamera el Gadafija.

Kako danas javlja agencija AP, Dejvis je juče izjavio da je reputacija ove univerzitetske ustanove pretrpjela štetu zbog veza sa libijskim režimom.

Ona je, na primjer, primala novac od zadužbine koju vodi Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog lidera i bivši student tog fakulteta.

Univerzitetski savjet je saopštio da će sprovesti nezavisnu spoljnu istragu o vezama fakulteta sa Libijom i Saifom Gadafijem.

"Savetovao sam Savjet škole da bi bilo razumno prihvatiti novac, a to se pokazalo kao greška", rekao je Hauard Dejvis.

Londonska škola ekonomije i političkih nauka prihvatila je 2009. godine, za potrebe istraživačkog rada, donaciju vrednu 1,5 miliona funti od Gadafijeve fondacije za dobročinstvo i razvoj.

Kako je saopštio fakultet, od tog iznosa do sada je stiglo 300.000 funti.

Novac je, bez obzira na proteste studenata i kritike sa strane, potrošen na fond za školarine sjevernoafričkih studenata.

Dejvis je jedno vreme bio ekonomski izaslanik britanskog premijera Tonija Blera (Tony Blair) u Libiji.

Univerzitetski savjet je saopštio da će provjeriti akademsku autentičnost doktorske teze Saifa Gadafije koju je on odbranio 2008. godine, nakon što su počele da kolaju priče da su djelovi teze plagijat i da ih je pisao neko drugi.
XS
SM
MD
LG