Dostupni linkovi

Ganić: Za hapšenje Divjaka odgovorna nemarnost BIH


Bivši član Predsjedništva BIH Ejup Ganić, kazao je danas da je general Jovan Divjak uhapšen i zbog nemarnosti države BIH, koja nije dostavila potrebnu dokumentaciju o sučaju Dobrovoljačka.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde trebali su da dostave tu dokumentaciju svim zemljama sa kojima BIH ima diplomatske odnose.

“Postoji dokumentacija da je JNA bila legitimna meta 1992 godine u Dobrovoljačkoj ulici, kada je kidnapovan predsjednik i da oni koji se nalaze na listi kao optuženi nisu napravili nikakav ratni zločin”, kazao je Ganić sarajevskim medijima.

On je naveo da je kasno sinoć ambasadoru BIH u Austriji Harisu Hrleu poslao e- mailom nalaz Haškog tribunala i presudu iz Londona koja pokriva slučaj Doborovoljačka.

“Da to hitno jutros dostavi sudu u Austriji. To smo uradili oko dva sata iza ponoći”, rekao je Ganić.

BH zvaničnici ne govore o tome da li je Jovan Divjak uhapšen po crvenoj ili po difuznoj potjernici.

“Dobili smo informacije da crvene potjernice u slučaju Dobrovoljačka ne postoje. Mislim da je riječ o difuznim potjernicama,koje ostavljaju na volju državi da li će vas hapsiti ili neće. Nažalost bh zvaničnici ne znaju o kakvim potjernicama je riječ”, kaže Ganić

Crvena Interpolova potjernica podrazumijeva da je država dužna da uhapsi osobu koja se nalazi na takvoj potjernici.

“Znate kad imate ljude koji ne znaju svoj posao onda nam se ovako sve obija o glavu. Treba neko u BIH da kaže ja znam kako radi Interpol, znam šta je crvena potjernica ili ako ne znaju da plate nekog ko to zna”, dodao je Ganić.
XS
SM
MD
LG