Dostupni linkovi

Vikiliks: Loša reputacija CG u borbi protiv korupcije


Malo zemalja u Evropi ima tako lošu reputaciju kada je u pitanju borba protiv korupcije kao što je ima Crna Gora, ocijenio je doskorašnji ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur u depeši koju je poslao Stejt departmentu 2. Septembra 2009. godine, pišu Vijesti.

Mur je, objašnjavajući takvu reputaciju, kao i problem konflikta interesa zbog toga što su političari na visokom nivou dobro pozicionirani i u biznisu, za primjer naveo potpredsjednika Demokratske partije socijalista i tadašnjeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića.

“Na primjer Svetozar Marović je navodno povezan sa 22 posebne kompanije bilo direktno ili preko članova porodice.

Česte glasine kažu da se ne može sklopiti značajan posao u Budvi bez Marovićevog blagoslova”, napisao je Mur u dokumentu do kojeg je došao Vikiliks, a koji Vijesti objavljuju u saradnji sa britanskim listom Gardijan jednim od pet svjetskih medija koji ima svih 250 depeša.

Još jedan primjer kojim Mur potkrepljuje svoju tezu o korupciji u Crnoj Gori je vlasništvo porodice Đukanović u Prvoj banci.

Mur je obavijestio svoju centralu da tadašnji premijer Milo Đukanović tamo ima tri, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto akcija što porodici daje kontrolu nad bankom.

XS
SM
MD
LG