Dostupni linkovi

Agencija AP: Pat pozicija u LibijiMoamer Gadafi je za sada bezbijedan, ušančen u glavnom gradu Libije i okružen sljedbenicima i pripadnicima milicije. Pobunjenici drže veliki prostor na istoku i niz gradova koji su bliže Tripoliju. Ali, ni jedna strana ne izgleda u stanju da ukloni drugu.

Sudbina te naftom bogate zemlje, može zavisiti od toga koliko dugo Gadafi može da održi lojalnost trupa, plaćenika i plemena koja ga i dalje podržavaju, a zavisi i od toga da li će Zapad odlučiti da preduzme vojnu akciju.

Ipak, upozoravaju analitičari, mogli bi proći mjeseci prije no što se Libija oslobodi svog lidera koji vlada 41 godinu.

Perspektiva produženg sukoba u toj prostranoj i mahom pustinjskoj zemlji može upropastiti Libiju - razbiti je duž regionalnih ili plemenskih linija, uništavajući njeno naftno bogatstvo i pretvarajući mnoge od šest miliona stanovnika u izbjeglice i azilante u susjednim zemljama ili u Evropi.

"Gadafi je blokiran. U najboljem slučaju, mogao bi da se nada da će dobiti azil u Zimbabveu ili možda u Čadu", rekla je Marina Otavej, direktor program za Bliski istok u vašingtonskom institutu Karnegijeve zadužbine.
XS
SM
MD
LG