Dostupni linkovi

Hrvatska: Istraga protiv Sanadera i zbog slučaja Hipo banke


Državno tužilaštvo Hrvatske izdalo je nalog za istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog sumnje da je od jeseni 1994. do marta 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova za sebe dogovorio proviziju od Hipo banke u iznosu od sedam miliona austrijskih šilinga (oko 500.000 eura).

U večerašnjem saopštenju tužilaštvo navodi da je Sanaderu novac isplaćen pošto je zaključen ugovor o kreditu između Hipo banke i Vlade Hrvatske u iznosu od 140 miliona šilinga (oko 10 miliona eura).

Tužilaštvo navodi da postoji osnovana sumnja da je od jeseni 1994. do 22. marta 1995. Sanader, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, za vrijeme trajanja rata i u vrijeme kad je Hrvatska teško nalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, tokom pregovora u Zagrebu i Austriji s predstavnicima Hipo banke, dogovorio da se njemu u gotovini isplati provizija od sedam miliona austrijskih šilinga.

Time je Sanader pribavio najmanje 3,5 miliona kuna, ukazuje tužilaštvo u saopštenju, objavljenom na internetu.

Budući da je Sanader od 10. decembra 2010. godine u ekstradicionom pritvoru u Austriji, upućena je molba da bude saslušan, a istovremeno je zatraženo njegovo izručenje Hrvatskoj i zbog ovog krivičnog dela.
XS
SM
MD
LG