Dostupni linkovi

Kina protiv vojne intervencije u Libiji



Kina je u četvrtak, dok se sve češće spekuliše o mogućoj vojnoj intervenciji NATO snaga, saopštila da se mora poštovati teritorijalni integritet Libije i da Savet bezbednosti UN-a mora odlučiti o daljim međunarodnim potezima prema toj zemlji.

Predstavnica kineskog ministarstva spoljnih poslova Jiang Ju je rekla kako oni "veruju da razgovori relevantnih institucija Ujedinjenih nacija treba da dovedu do obnavljanja stabilnosti u Libiji".

Američki Senat je u sredu usvojio rezoluciju kojom se traži od sveta da razmotri uvođenje zone zabranjenog leta nad Libijom, kako bi se sprečilo da snage lojalne Moammaru Gaddafiju preduzimaju vazdušne udare protiv protivnika režima.

Gadafi, koji je izgubio kontrolu nad velikim delom zemlje i od koga protivnici traže da posle 41 godine ode s vlasti, upozorio je da će "hiljade" umreti ukoliko Zapad preduzme vojnu intervenciju.

Američka vlada takođe je izrazila oprez o toj ideji.

Državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) upozorila je da bi svaka američka intervencija bila "kontroverzna" u Libiji i široj arapskoj zajednici i pozvala na oprez.
XS
SM
MD
LG