Dostupni linkovi

Rasmusen: NATO jamči za mir i bezbednost na Balkanu



Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je danas u Briselu da je NATO jemac mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da sve zemlje tog regiona treba da postanu članice Atlantskog saveza i Evropske unije.

On je to rekao posle susreta s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, koji je istakao da se u potpunosti slaže s ovakvim viđenjem generalnog sekretara NATO-a.

Rasmusen je istakao da ugrađivanje zemalja u EU i NATO "pospešuje njihov ekonomski rast, privlači strane investicije i stvara boljitak".

On je pozdravio privrženost Crne Gore savezu s NATO-om i zahvalio na doprinosu crnogorskih snaga operaciji pod vođstvom tog saveza u Avganistanu.

Vlada u Podgorici je uputila vojnike u operaciju ISAF u Avganistanu, što je, naglasio je Rasmusen,, "jasan znak privrzenosti (Crne Gore) evro-atlantskoj bezbednosti i međunarodnoj stabilnosti, kao i snažne odanosti saveznicima".

Lukšić je izjavio da je cilj njegove posete Briselu da "pokaže da spoljna politika Crne Gore ostaje ista, a to je da uđe u članstvo Evropske unije i NATO-a".
XS
SM
MD
LG