Dostupni linkovi

Svedok: Karadžić kao Hitler, završiće kao Milošević



Svedok optužbe Mehmed Musić opisao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom kako je 1992. bio maltretiran u više srpskih pritvora u okolini Sarajeva, zajedno sa stotinama Bošnjaka, od kojih su neki odvedeni i niko ih više potom nije video.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH, pretežno 1992.

Tokom iskaza, Musić je Karadžiću rekao da je "najveći agresor posle Hitlera" i da će "završiti kao njegov mentor" Slobodan Milošević. Milošević je u martu 2006. umro u pritvoru Tribunala u Ševeningenu.

Na kraju svedočenja, Musić je Karadžića nazvao i "najvećim ekstremom u Evropi", posle čega mu je sudija Hauard Morison (Howard Morišon) rekao da je taj komentar "neprimeren i nepotreban".

Karadžić je Musiću kazao da mu "želi sve najbolje", nazivajući ga "omiljenim svedokom" tužilaštava u Hagu i BiH. Sudija Kvon upozorio ga je da je to "neprimereno" i da bi mu mogao isključiti mikrofon.

U nastavku suđenja, tužilaštvo je pred sudije izvelo sledećeg svedoka Neđeljka Prstojevića.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG