Dostupni linkovi

Pobunjenici odbranili Bregu


Pobunjeničke snage odbile su danas napad snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju na istočni grad Bregu, koji je važan centar naftne industrije.

Gadafijeve snage ušle su u istočni dio zemlje prvi put od kada je nekoliko gradova palo u ruke protivnika vlasti prije dvije sedmice. BBC reporter javio je da u gradu nema trupa lojalnih Gadafiju.

Jedan od lokalnih komandanata izjavio je da su se Gadafijeve snage možda povukle zato što im je nestalo municije.

Izvještač AFP-a prenio je da su borbeni avioni bacili dvije bombe nedaleko od jednog trga u Bregi, na kojem je nekoliko desetina pobunjenika slavilo pobjedu, ali da nije bilo žrtava.

Pobunjenički Libijski nacionalni savjet saopštio je ranije da su njegovi pripadnici spremni da krenu sa istoka na zapad zemlje, ukoliko Gadafi odbije da se povuče sa vlasti.

Američki ministar odbrane Robert Gejts ponovio je u svjedočenju pred Kongresom ocjenu da bi za uspostavljanje zone zabranjenog leta u Libiji bio neophodana napad na protivvazdušne sisteme te zemlje.

Državni sekretar Hilari Klinton izrazila je uvjerenje da odluka o uspostavljanju zone zabranjenog leta još nije na pomolu.

Gadafi je u novom govoru na državnoj televiziji upozorio da će hiljade Libijaca poginuti ukoliko zapad pokrene vojnu intervenciju u Libiji.
XS
SM
MD
LG