Dostupni linkovi

Organizuje se operacija zbrinjavanja izbjeglica iz Libije


Velika Britanija, Francuska i grupa od 57 muslimanskih zemalja članica Islamske konferencije pokrenule su danas zasebne operacije prebacivanja izbjeglica i
stranaca iz Libije ka Egiptu i Tunisu.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) izjavio je da će njegova zemlja omogućiti avionski prevoz za egipatske državljane koji su praktično blokirani na libijsko-tuniskoj granici.

"Te ljudi ne bi trebalo držati u tranzitnim kampovima", rekao je Kameron.

Francuska je najavila da će obezbijediti avionski prevoz za izbjeglice, kao i brod koji će prevesti 5.000 egipatskih građana u svoju domovinu. Vlasti u Parizu najavile su da će takođe obezbijediti šatore i drugu nephodnu opremu za izbjeglice, dodajući da se
operacija sprovodi uz koordinaciju EU.

Međunarodna orgnizacija Islamska konferencija saopštila je da će obezbediti dvije u potpunosti opremljene poljske bolnice, kao i medicinsku opremu koja će biti poslata na granice Libije sa Tunisom i Egiptom.

Ta organizacija je pozvala je članice da obezbijede privremena skloništa za 10.000 ljudi, kao i osnovne životne namirnice.

UN su danas apelovale na hitnu pomoć strancima, radnicima i drugima ljudima zahvaćenim sukobima u Libiji, koji sada pokušavaju da izađu iz te zemlje.
XS
SM
MD
LG