Dostupni linkovi

Švedska pozvala na razgovor iranskog ambasadora


Švedski ministar inostranih poslova pozvao je danas ambasadora Irana u Stokholmu Rasula Eslamija povodom informacija o hapšenju iranskih opozicionih lidera u Teheranu.

"Ambasador Rasul Eslami pozvan je danas u Ministarstvo. Švedska nije zadovoljna dobijenim objašnjenjima", izjavio je portparol Ministarstva Sven Kulberg.

On kaže da tokom ovog sastanka sa sekretarom kabineta Frankom Belfredžom ambasador nije dao odgovarajući odgovor, te će Švedska nastaviti da prati razvoj situacije.

Belfrejdž je nakon sastanka izjavio švedskoj agenciji TT da su švedske vlasti veoma zabrinute zbog stanja ljudskih prava u Iranu.

Prošle sedmice bivši premijer Hosein Musavi i bivši predsjednik parlamenta Mehdi Karubi bili su u striktnom kućnom pritvoru, a njihovi rođaci su u ponedjeljak potvrdili da su prije nekoliko dana uhapšeni i zatvoreni. Iranske vlasti su demantovale da su oni uhapšeni.

Više parlamentaraca je nedavno javno tražilo egezkuciju Musavija i Karubija.Opozicija je nedovno ponovo počela da poziva na antivladine demonstracije, koje je vlast zabranila od velikih protesta organizovanih juna 2009. godine.
XS
SM
MD
LG