Dostupni linkovi

EU i NATO podjeljeni oko Libije


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas u Briselu da se mora učiniti sve da režim Muamera Gadafija nestane iz Libije jer, kako je kazao,
sistematski ubija sopstvene sunarodnike.

Barozo je to rekao na konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje da li je Evropska unija za uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije, što podrazumijeva vojnu prinudu, iako se protiv toga izjasnila Arapska liga.

"Gadafijev režim više nije u stanju da obezbijedi ni minimum reda i mira u Libiji, ali mi bismo voljeli da se nađe rešenje koje bi isposlovali sami Libijci", objasnio je Barozo.

EU, zajedno s glavnim svetskim partnerima i Arapskom ligom, radi na tome da se nađe valjano rešenje za libijsku krizu, podvukao je predsjednik Evropske komisije.

Ambasadori zemalja NATO danas razmatraju uvođenje zone zabrane letova iznad Libije, ali zasad se za takvu mjeru najizrazitije zalažu SAD i Velika Britanija. O tome dosad nije postignuta saglasnost partnera u Atlantskom savezu, kako je izjavio i američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Novi francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe i turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavili su da takvu akciju mora odobriti SavJet bezbednosti UN, rekavši da "NATO može vojno intervenisati samo ako je neka saveznička članica napadnuta".

Žipe je takođe upozorio da bi krajnje nepovoljno bilo reagovanje arapskih masa na eventualno direktno vojno uplitanje NATO u unutrašnju libijsku krizu.
XS
SM
MD
LG