Dostupni linkovi

BIH:Povećanje broja imigranata sa Sjevera Afrike


Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je BiH nekoliko mjeseci unazad izražen, ali ne i masovan priliv ilegalnih migranata iz zemalja zahvaćenih nemirima u sjevernoj Africi ili drugih afro-azijskih država.

Mektić je rekao da postoji kanal za nezakonito kretanje ilegalnih migranata iz afro-azijskog dijela prema zapadnoj Evropi i da je je tokom presjecanja takvih kanala zatečen određeni broj ilegalnih migranata sa tog područja.

Prema njegovim riječima, trenutno je oko 30 ilegalnih migranata sa tog područja smješteno u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i u toku je preduzimanje svih mjera za njihov povratak u zemlje porijekla.

"Na širem regionalnom planu sa zemljama iz okruženja pokušavamo da zajednički stvorimo operativni i institucionalni kapacitet da takve pojave presječemo u preventivnom smislu. Zaticanje takvih migranata na ovim prostorima stvara nam problem, prvenstveno za njihov povratak, a njihov boravak ovdje iziskuje i značajne finansijske troškove", pojasnio je Mektić SRNI .

On je istakao da je, kada je riječ o povratku tih lica u zemlje njihovog porijekla, potrebno uvažiti činjenice kakva je trenutno situacija u zemljama iz kojih oni dolaze i ocijeniti da li postoji njihova fizička ugroženost zbog povratka.

"Za sada ne postoje takvi pokazatelji", rekao je Mektić i dodao da je komunikacija sa zemljama sa tog područja otežana.

Prema njegovim riječima, još nema zvanične potvrde identiteta za oko 10 migranata smještenih u Imigracionom centru, iako postoje neke indicije o tome.
XS
SM
MD
LG