Dostupni linkovi

Gadafi - nosilac počasnog doktorata u Srbiji


Moamer el Gadafi stoji iza staklenog zida tokom svečanosti povodom rođenja proroka Muhameda u Tripoliju, 13. februar 2011.
Moamer el Gadafi stoji iza staklenog zida tokom svečanosti povodom rođenja proroka Muhameda u Tripoliju, 13. februar 2011.
U Srbiji opet žestoke kritike dela javnosti na poteze spoljne politike. Najnoviji povod je vidljiva suzdržanost u odnosu na događaje u Libiji, odsustvo jasne osude Gadafijevog rezima i nasilja koji se primenjuje prema sopstvenim građanima.

Glasovi ozbiljne kritike počeli su da stižu i iz redova vladajućih Tadićevih demokrata.

Istovremeno, izlaze na videlo i problematični kriterijumi nekih obrazovanih institucija koje dodeljuju akademske titule državnicima što iz političkih što iz drugih prizemnijih interesa.

Takvu akademsku titulu nedavno je dobio i Moamer Gadafi.

Privatni univerzitet Megatrend u Beogradu dodelio je počasni doktorat Moameru Gadafiju 2007. godine.

Zvanično objašnjenje je - doktorat je zaslužio zbog projekta navodnjavanja pustinje ali je očigledno da su iza toga stajali i neki drugi planovi - pokušaj da se privuku libijski studenti na univerzitet u Beogradu.

Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu, bez datuma
Mića Jovanović, rektor Megatrenda na naše pitanje da li poslednji događaji dovode u pitanje odluku o počasnom doktoratu koji se dodeljuje kako nam je objasnio “za civilizacijska dostignuca”, kaže da nije bilo dileme ni jednog trenutka.

"Ja sam se lično uverio, bio sam dva puta u Libiji ukupno 10-12 dana, da je u to vreme (to je bilo pre 4 godine, ne znam šta je bilo posle) libijski narod sasvim, sasvim dobro živeo. Rekao bih ne u socijalizmu, već gotovo u komunizmu", kaže Jovanović.

RSE: Da li je Megatrend još nekome dao počasni doktorat?

Jovanović: Podelili smo samo pet počasnih doktorata. Prvi je dobio profesor Sung Đo Park iz Južne Koreje , drugi...samo malo da se setim...dobio je... moj otac, Božin Jovanović penzionisani predsednik Savezne privredne komore Jugoslavije, zatim Džon Nezvit futurolog, Fju Montgomeri britanski lord koji se bavio istorijom Srbije i Milutin Mrkonjić za 20-i jubilej Megatrend univerziteta, pošto je pre 20 godina bio prvi predsednik Upravnog odbora Megatrenda.

Univerzitet primeren diktatoru

Milutin Mrkonjić je ministar u Vladi Srbije iz redova Dačićevih socijalista a Megatrend je od 2003. godine u sastavu Zajednice univerziteta Srbije.

Profesorka Srbijanka Turajlić o doktoratu Megatrenda.

"To najbolje govori o Megatrendu. To su kriterijumi Megatrend fakulteta i ja mislim da je politika tog Univerziteta taman primerena počasnom doktoratu jednog diktatora. Meni je to sasvim u redu", kaže ona.

Ako i zanemarimo ovaj očigledno interesni počasni doktorat i objašnjenje o Gadafijevom komunizmu čoveka koji se nalazi na čelu jedne obrazovne institucije, teško je zanemariti slične poteze državnog Beogradskog univerziteta koji najavljuje počasni doktorat za premijera Rusije Putina.

On doduše nije navodnjavao Saharu, o njegovim civilizacijskim naučnim dostignuća tek ćemo čuti obrazloženje.

Profesroka Turajlic smatra da je to politički diktat.

"Neko van Univerziteta je zaključio da će to biti dobro da se uradi i onda se to saopšti i sprovede. Mislim da je to sramota"
, kaže ona.

Pogled u spisak počasnih doktora nauka BU pokazuje da praksa politički motivisanog dodeljivanja akademske titule nije od juče.

Među 90 počasnih doktora nalazi se jedan broj državnika, pre svega iz vremena Josipa Broza Tita odnosno njegovih nesvrtsanih prijatelja - doktorat BU imaju bivši predsednici Burme, Indonezije, Grčke, Kenije, Zimbabvea, a 2010. godine ovu titulu dobija još jedan političar - italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

DGrađani Užica govore o tome da li Gadafiju treba oduzeti počasni doktorat.



Dodela počasnih doktorata samo je ilustracija stanja u obrazovnim institucijama u Srbiji.

Mnogo ozbiljnije je ono što se događa u vrhu države kada je u pitanju spoljna politika. Da li u Srbiji počinje ozbiljna društvena debata o tome gde su granice “pragmatičnih poteza diplomatije” koji ne vode računa o nekim osnovnim civilizacijskim dostignućima kakva su ljudska prava.

U jednom danu su se čule različite poruka sa vrha države. Dragan Šutanovac, ministar odbrane kaže da je država učinila maksimum.

"Mislim da smo mi, s obzirom na našu snagu, bili dovoljno jasni i glasni", kaže on.

Dragoljub Mićunović, predsednik skupštinskog Spoljnopolitičkog odbora , jedan od osnivača Demokratske stranke koji je svoj ugled u regionu već nekoliko puta koristio kako bi ispravio gafove srpske diplomatije, upozorio je da država mora imati stav.

"Još jednom bih hteo da podvučem da je veoma važno da imamo stav, kriterijum, standarde da sa režimima koji ubijaju svoje građane, pucaju na demonstrante, vešaju ili kamenuju žene, mi ne treba da razvijamo prijateljske odnose u tom smislu da budemo slepi za to što se tamo događa. Mislim da ćemo i u Skupštini, u Spoljunopolitičkom odboru, verovatno otvoriti i to pitanje", kaže Mićunović.
XS
SM
MD
LG