Dostupni linkovi

Britanija obustavlja pomoć za BiH i još 15 zemalja


Velika Britanija je saopštila da će obustaviti direktnu pomoć za 16 zemalja kao i četiri agencije Ujedinjenih nacija (UN). Ta sredstva će, prema odluci londonske vlade, biti preusmjerena na najsiromašnije zemlje.

Zemlje kojima će do 2016. godine biti uskraćena pomoć su Angola, Bosna i Hercegovina, Burundi, Kamerun, Kambodža, Kina, Gambija, Indonezija, Irak, Kosovo, Lesoto, Moldavija, Niger, Rusija, Srbija i Vijetnam.

London više neće finansirati ni Organizaciju UN-a za industrijski razvoj, UN HABITAT, Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodnu strategiju za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda, prenijele su agencije.

Umjesto toga, Britanija će preusmjeriti oko 10,6 milijardi dolara na 27 najsiromašnijih zemalja i zemalja razorenih sukobima, među kojima su Afganistan, Bangladeš, Demokratsku Republiku Kongo, Etiopiju, Indiju, Pakistan, Somaliju, Sudan, Jemen i Zimbabve, i povećat će finansijsku podršku za devet međunarodnih organizacija, uključujući UNICEF.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se mnogi Britanci ne slažu s tim da vlada pomaže stranim zemljama, dok istovremeno smanjuje budžet za mnoge domaće potrebe zbog rekordnog deficita.
XS
SM
MD
LG