Dostupni linkovi

Umrla Jane Russell, filmska diva iz polovice 20.stoljeća


Američka glumica Jane Russell umrla je u ponedjeljak u 89. godini u svom domu u Kaliforniji od posljedica respiratorne bolesti, saopćila je njena porodica, prenose američki mediji.

Bivšu holivudsku divu otkrio je 1943. ekcentrični producent i milijarder Howard Hughes u filmu "Odmetnik" s kojim je stekla imidž seks-bombe obimnih grudi. Film je zbog senzualnih scena skoro tri godine bio pod udarom cenzure.

Russell će ostati zapamćena između ostalih i po filmovima "Bljedoliki" (1948.) u kojem je glumila s Bobom Hopom i "Muškarci vole plavuše" (1953.) s Marylin Monroe. Njena filmska karijera, koja se uglavnom sastojala od uloga seksi zavodnica, trajala je tokom 40-ih i 50-ih godina.

"Zašto sam napustila film? Zato što sam postala previše stara! Tih godina niste mogli da nastavite da snimate ako ste kao glumica imali više od 30 godina", kazala je u jednom od svojih skorijih intervjua.

Tri puta se udavala i ima troje usvojene djece, a osnivač je i Međunarodne agencije za usvajanje u svijetu koja je pomogla hiljadama američkih porodica da usvoje djecu iz inozemstvu.
XS
SM
MD
LG