Dostupni linkovi

Predložen novi tender za Valdanos



Tender za dugoročni zakup nekadašnjeg vojno-turističkog kompleksa "Valdanos" u istoimenoj uvali kod Ulcinja, danas je proglašen neuspelim i predloženo je raspisivanje novog tendera.

Vlada je, kako je saopšteno, nastojala da proces valorizacije Valdanosa učini dodatno tranasparentnim i kvalitetnim, time što je od potencijalnih investitora tražila dodatne garancije.

Ipak, tenderski postupak je neuspelim proglašen posle kritike u javnosti, kao i zbog rezervisanosti prvorangiranog ponuđača za zakup Valdanosa, britanske kompanije "Kjubus Luks" (Cubus Lux).

Britanska kompanija je u pismu Vladi izrazila nezadovoljstvo zbog interpretacija tenderskog postupka u medijima, i zbog zahteva bivših vlasnika da im se vrati zemljište u Valdanosu.

Posebnu rezervisanost britanske kompanije izazvalo je insistiranje Vlade Crne Gore za dostavljanje bankarskih garancija pre sklapanja ugovora, kao i to što Tenderska komisija nije prihvatila klauzulu u ugovoru o međunarodnoj arbitraži.

Tender za zakup Valdanosa više puta su kritikovale neke nevladine organizacije iz Ulcinja, kao i podgorička NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema njihovim ocenama, Valdanos je područje sa posebnim prirodnim vrednostima, naročito zbog većeg kompleksa starih maslinjaka koji bi, kako se tvrdi, izgradnjom turističkog naselja bili uništeni.

Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca smatra da nema uslova ni za raspisivanje novog tendera jer, kako navode, mnoga pitanja u vezi sa Valdanosom nesu resena, a studija te lokacije se ocenjuje kao "skandalozna".

U Valdanosu je, u vreme SFRJ, postojalo vojno odmaralište kojim je
gazdovala Jugoslovenska narodna armija
XS
SM
MD
LG