Dostupni linkovi

Vekarić:Optužnica protiv šestoro za pomaganje Župljaninu



Tužilaštvo Srbije za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv šest osoba okrivljenih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina, izjavio je danas zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Optužnica je podignuta protiv Koviljka Lovre (56), Mlađena Marjanovića (57), Vinke Marjanović (55), Slobodana Koprivice (64), Milorada Koprivice (57) i Nikole Tepića (59).

Njima se stavlja na teret da su neposredno ili preko drugih osoba u periodu od maja 2002. do juna 2008. skrivali Župljanina i pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama, ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi gonjenja ne otkriju i ne uhapse, naveo je Vekarić.

Župljanin se skrivao i boravio u 26 mesta na teritoriji Srbije, u međuvremenu tri meseca boravi u Moskvi, a sa lažnim dokumentima putuje u Lagos i Pariz, rekao je Vekarić dodajući da je sve vreme imao lažne dokumenta.

Stojan Župljanin je bio načelnik centra bezbednosti u Banjaluci tokom rata u BiH.

Uhapšen je 11. juna 2008. godine u Pančevu, posle čega je prebačen u Hag. Tribunal je Župljanina optužio 1999. za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom 1992. godine.
XS
SM
MD
LG