Dostupni linkovi

Zapad na korak do odgovora na krizu u Libiji


Vojni tenk okružen demonstrantima protiv Gadafija u gradu Zaviia, 27. februar 2011.
Vojni tenk okružen demonstrantima protiv Gadafija u gradu Zaviia, 27. februar 2011.
Ministri vanjskih poslova EU i SAD u Ženevi danas pokušavaju iskoordinirati odgovor na libijsku krizu. U igri su sve opcije, uključujući vojnu, kako je to izjavio francuski premijer Fillon.

Međunarodni pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija raste. Evropski ministri vanjskih poslova i njihova američka koleginica Hillary Clinton pozvali su vođu libijske džamahirije da odstupi s vlasti i tako spriječi dalje krvoproliće.

Na početku rada Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih naroda, australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd je kazao:

"Ne šaljemo pukovniku Gadafiju samo mi poruku, nego i libijski narod. Odlazi mu poručuje i arapski i cijeli svijet. I za dobro humanosti, odlazi sada!“

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je upotreba vojne sile protiv civila u Libiji neprihvatljiva. On je pozvao da se Libija izbaci iz članstva Savjeta na sutrašnjem sastanku Generalne Skupštine UN-a.

Nakon razgovora s Clintonovom, Lavrov je izjavio da njih dvoje nisu razgovarali o zabrani letova nad Libijom.

Zabrana letova bila bi teško provodiva

Francuski premijer Francois Fillon prethodno je izjavio da njegova vlada razmatra sve opcije, uključujući i vojnu kako bi natjerala libijskog vodju da ode s vlasti. On je međutim naglasio kako bi uspostavu no-fly zone bilo teško provesti.

"Nitko u Evropi danas nije sposoban provesti tu operaciju. Trebalo bi uključiti NATO, a tu onda načinjemo novi problem. Treba li NATO biti umiješan u u rat na jugu Mediterana? To je pitanje o kojem bi trebalo barem razmisliti prije nego se pokrene akcije", rekao je on.
Francuski premijer Francois Fillon, Pariz, 30. januara 2010.

Američki ministar odbrane Robert Gates saopštio je prošle sedmice kako Francuzi i Italijani imaju "potencijalno više sredstava da brzo interveniraju“ za uvođenje zone zabranjenog letenja, čime bi se spriječilo Gadafija da bombarduje libijske gradove koje drže njegovi protivnici.

Novi val diplomatskih aktivnosti dolazi nakon što je Savjet sigurnosti UN-a uveo sankcije protiv Gadafija, njegove porodice i najviših dužnosnika.

Podrazumijeva se zabrana uvoza oružja, zabrana putovanja i zamrzavanje imovine. Gadafijevo nasilno slamanje demonstracija prijavljeno je i Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.
XS
SM
MD
LG