Dostupni linkovi

Opozicija kontroliše i zapad Libije



Opozicione snage preuzele su kontrolu u nekoliko gradova na zapadu Libije i sada očekuju kontranapad snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Snage lojalne libijskom predsedniku već su opkolile grad Zavija, koji se nalazi samo 50 kilometara zapadno od prestonice Tripolija.

U toku je i sukob protivnika Gadafija i njegovih pristalica u gradu Misatra. Prema izjavama očevidaca koje prenose agencije, demonstranti su odbili napad pro-vladinih snaga i oborili vojni avion.

Istočni delovi zemlje pali su u ruke opozicije još u prvim danima pobune koja je počela 15. februara. Agencija AFP javlja da gradu Nalutu, 235 kilometara zapadno od Tripolija, nema više nijednog pripadnika snaga lojalnih Gadafiju.

Prema informacijama te agnecije, Gadafi više ne kontliše ni gradove Ribat, Kabav, DŽado, Rogban, Zentan, Jefren, Kekla, Gerijen i Havamed, u kojima su formirani revolucionarni odbori.

U međuvremenu, stanovnici u nekim delovima Tripolija postavili su barikade da bi se zaštitili od vladinih snaga, a tenkovi i džipovi sa pristalicama režima patroliraju opustelom prestonicom.

Stanovnici Tripolija kažu da su banke u gradu otvorene, ali da nema mnogo hleba i benzina, prenele su agencije.

Istovremeno, libijski vođa Gadafi tvrdi da je situacij au zemlji mirna.
XS
SM
MD
LG