Dostupni linkovi

Pilaj poziva svet da prati događaje u LibijiMeđunarodna zajednica treba da nastavi pažljivo da motri događaje u Libiji gde još uvek postoji opasnost od nasilne odmazde nad civilima, rekla je danas visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj.

Ona je govorila na otvaranju godišnjeg zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, na kome će se razmatrati situacija u Libiji i drugim zemljama severne Afrike i Bliskog istoka.

Na zasedanju koje će okupiti više ministara spoljnih poslova prvog dana će na govornicu izaći čitav niz visokih zvaničnika, uključujući američku državnu sekretarku Hilari Klinton, šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton, i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Visoka komesarka UN Navi Pilaj je pozvala zemlje sveta da podrže narodne pobune u arapskom svetu.

Ona je rekla da svet mora brzo da pomogne demonstrantima da učvrste promene pre nego što se vrate "ranije uvreženi interesi, ili se pojave nove pretnje".

Pilaj je rekla da se demonstranti brinu zato što međunarodna zajednica često daje prednost stabilnosti, statusu kvo i trgovini u prirodnim resursima u odnosu na osnovna ljudska prava.
XS
SM
MD
LG