Dostupni linkovi

Gadafi odbacio sankcije EU u intervjuu TV Pink


Libijski čelnik Moamer Gadafi u nedjelju je odbacio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kojom se uvode sankcije libijskom režimu, ocijenivši da protiv njega prosvjeduje mala grupa pobunjenika pod utjecajem al-Kaide.

U ekskluzivnom telefonskom razgovoru za beogradsku TV Pink Gadafi je rekao da je rezolucija UN-a ništavna jer povelja te organizacije ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države.

"Ako je Vijeće sigurnost željelo nešto doznati, onda je moralo poslati povjerenstvo za utvrđivanje istine u Libiju, pa tek tada donijeti rezoluciju", rekao je Gadafi u izjavi emitiranoj u sinoć dnevniku televizije Pink.

Upitavši kakvo je to Vijeće sigurnosti koje donosi rezoluciju "na temelju izvještaja novinskih agencija iz inozemstva", Gadafi je kazao da povelja UN-a ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države, osim ukoliko bi se vodio rat između država.

Govoreći o događanjima u Libiji, Gadafi je ustvrdio kako su vojni i policijski centri bili iznenađeni napadom manjih grupa ljudi koji su bili pod utjecajem narkotika te počeli uzimati oružje i pucati na vojsku i policiju.

"Vojnici i policija su razmjenili vatru s njima i na obje strane poginuo je veoma mali broj pojedinaca", rekao je Gadafi.

"Sada protestuju ulicama, naročito u Bengaziju, gdje teroriziraju narod", rekao je Gadafi za beogradsku televizijsku stanicu, dodajući da su "ljude ubijale terorističke pobunjeničke bande".
XS
SM
MD
LG