Dostupni linkovi

Policija suzavcem protiv demonstranata u Omanu


Policija je u Omanu upotrijebila u nedjelju suzavac i palice protiv demonstranata koji su bacali kamenje na policajce u industrijskom gradu Soharu, tražeći političke reforme, saopćili su očevici i dodali da je ozlijeđeno najmanje osam ljudi.

"Održane su velike demonstracije i bilo je sukoba demonstranata i policije", rekao je Reutersu jedan mještanin, dodajući da je policija upotrijebila suzavac i palice kako bi rastjerala okupljene na glavnom trgu.

Sultan Qabus bin Said, u pokušaju da ublaži napetost u svojoj obično mirnoj državi, u subotu je obavio rekonstrukciju kabineta, promijenivši šest ministara, sedmicu dana nakon protesta u Masqatu na kojima su građani tražili političke reforme, prenosi Reuters.

Očevici su naveli da se u nedjelju u Soharu okupilo više od 1.000 ljudi. Policija se povukla nakon sukoba s demonstrantima, u kojima je, prema tvrdnjama svjedoka, lakše ozlijeđeno najmanje osam ljudi, ali nad gradom su nastavili kružiti helikopteri.

Nezadovoljni građani su postavili barikade na glavnom putu između Sohara i Masqata. Protesti su održani i u Salalahu, gradu na jugu zemlje.

Čelnici zalivskih zemalja najavili su reforme kako bi umirili stanovništvo, nakon pobuna kojima su svrgnuti lideri u Tunisu i Egiptu.
XS
SM
MD
LG