Dostupni linkovi

Gates protiv novih velikih vojnih angažmana


Američki ministar odbrane Robert Gates upozorio je da SAD u budućnosti ne bi trebalo sebi da dozvole angažovanje u velikim vojnim operacijama, poput ratova u Iraku i Afganistanu.

Po mom mišljenju, svakom budućem ministru odbrane koji bude savjetovao predsjedniku da ponovo pošalje veliku kopnenu armiju u Aziju, ili na Srednji istok, ili u Afriku, treba ispitati glavu, rekao je Gates u govoru pred kadetima vojne akademije u West Pointu.

Prema njegovim riječima, to znači da će vojska preoblikovati svoj budžet, pošto će potencijalni konflikti na mjestima poput Azije ili Persijskog zaliva vjerovatno biti u vidu borbi u zraku i na moru, a ne konvencionalnim kopnenim snagama.

On je ocjenio da je mala mogućnost da se ponove još jedan Afganistan ili Irak - to jest invazija, pacifikacija neke velike države trećeg svijeta.

Vojska i cijela vlada, međutim, moraju se usmjeriti na kapacitete koji mogu spriječiti da se postojeći problemi razviju u otvorenu krizu koja bi zahtijevala skupu i kontroverznu američku vojnu intervenciju.

Gates je rekao da je teško predvidjeti prirodu i lokaciju sljedećih vojnih angažmana, pošto se SAD ni dosad u tome nisu proslavile.

"Nijednom nismo pogodili. Od Majageza do Granade, Paname, Somalije, Balkana, Haitija, Kuvajta, Iraka i dalje - godinu dana prije tih misija nismo imali nikakvu ideju da ćemo se angažovati", rekao je Gates.

On je istaknuo da lekcije iz Iraka i Afgansitana ne smiju da budu samo primljene k znanju, već zaista naučene.
XS
SM
MD
LG