Dostupni linkovi

Izvjesna pobjeda opozicije na izborima u Irskoj


Glavna irska oporbena stranka Fine Gael i njezin čelnik Enda Kenny na putu su prema pobjedi na izborima održanima u petak, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, pokazale su izlazne ankete javne televizije RTE objavljene u subotu, prenose agencije.

Stranka desnog centra Fine Gael trebala bi osvojiti 36,1 posto prvih preferencijalnih glasova prema kompliciranom irskom izbornom sistemu proporcionalnog predstavništva, što je njezin najbolji rezultat od 1982. godine, ali ipak lošiji od predviđene rekordne pobjede.

Vladajuća Fianna Fail premijera Briana Cowena trebala bi osvojiti samo 15,1 posto prvih preferencijalnih glasova, a riječ je o njezinom najlošijem rezultatu u historiji. Fianna Fail je vladala gotovo bez prekida u raznim koalicijskim vladama u posljednje 24 godine.

Laburistička stranka, tradicionalni partner Fine Gaela, osvojila je prema anketama 20,5 posto glasova, prenosi Reuters.

Anketa RTE/Millward Brown Lansdowne obično vrlo precizno ukazuje na konačne izborne rezultate - na prošlim izborima 2007. njezini rezultati bili su unutar polovice postotnog poena konačnih rezultata.

Ručno prebrojavanje glasova irskih izbora počinje u subotu prije podne, a konačni rezultati očekuju se u nedjelju.

Cowen je bio prisiljen raspisati izbore zbog raspada vladajuće koalicije nakon prihvaćanja međunarodnog plana spašavanja zemlje koju su do finansijske krize 2008. nazivali "keltskim tigrom".

Plan spašavanja vrijedan 85 milijarda eura, koji je Irska u novembru potpisala s Evrpskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), potopio je Cowenovu vladu.
XS
SM
MD
LG