Dostupni linkovi

Stajnberg pozvao lidere u BiH da formiraju vlast


Sjedinjene Američke Države (SAD) nemaju konkretan plan ili prijedlog za napredak u BiH, jer odluku o tome kako dalje moraju donijeti lokalni politički lideri, izjavio je večeras u Sarajevu zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg (James Steinberg).

"Došao sam u BiH u jednom jako važnom političkom trenutku kako bi jasno kazao da SAD i dalje ostaju angažovane i da podržavaju težnje građana u vašoj zemlji", izjavio je Stajnberg u razgovoru za bh. novinske agencije.

Stajnberg, koji se danas u Sarajevu susreo sa nekolicinom političkih lidera u BiH, naglasio je važnost postizanja dogovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou, naglašavajući da tek poslije toga slijede pravi izazovi za BiH.

"Formiranje vlasti nije kraj puta, nego je neophodan korak za suočavanje sa pravim izazovima, a to su otvaranje novih radnih mjesta, bolje obrazovanje, obezbjeđenje ekonomskih šansi u izgradnji jačeg i održivog političkog društva i napretku na putu BiH ka NATO i Evropskoj uniji (EU)", naglasio je zamjenik državnog sekretara SAD.

On je danas u Sarajevu razgovarao sa predsjednicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, HDZ 1990 Božom Ljubićem, Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejmanom Tihićem i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Istaknuo je da je bh. političke lidere pozvao na fleksibilnost pri formiranju vlasti, ali i na odgovornost prema građanima BiH koji su ih birali na proteklim izborima.
XS
SM
MD
LG