Dostupni linkovi

NATO nudi da koordinira evakuacije iz Libije


NATO je danas ponudio da koordinira, u dogovoru sa Evropskom unijom , operacijama evakuacije hiljada stranaca blokiranih u Libiji.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ranije danas je, povodom krize u Libiji, pozvao članice tog saveza na hitan sastanak.

Rasmusen je preko Twittera saopštio da je ono što se dešava u Libiji "veoma zabrinjavajuće" i da NATO može da vodi sve akcije država članica ukoliko se one odluče za intervenciju u toj zemlji.

Rasmusen je to naveo uoči sastanka sa ministrima odbrane zemalja Evropske unije koji treba da se održi u gradu Godolo, kod Budimpešte.

"Situacija u Libiji izaziva veliku zbrinutost. NATO može da olakša i koordinira sve akcije država članica, kada i ako one odluče da djeluju. Mnoge zemlje evakuišu svoje građane. To je očigledno veliki izazov", dodao je on.

Rasmusen je rekao da će se sastati sa ministrima odbrane EU kako bi razmotrili "pragmatične načine kojima bi se moglo pomoći onima kojima je pomoć potrebna i kako bi se ograničile posljedice trenutnih događaja".
XS
SM
MD
LG