Dostupni linkovi

Gadafi optužio demonstrante za veze sa Bin Ladenom


Libijski lider Moamer el Gadafi optužio je danas stanovnike grada Az Zavijah, gdje se vode žestoke borbe između protivnika vlasti i snaga reda, da su povezani sa Osamom bin Ladenom.

U audio poruci emitovanoj na državnoj televiziji Gadafi je rekao da su demonstranti drogirani.

"Vi u Zavijahu okrenuli ste se Bin Ladenu. Daju vam droge", rekao je libijski vođa.

Ovo je bio drugi Gadafijev nastup na televiziji od početka protesta protiv njegove vladavine 15. februara. Obraćajući se starijim generacijama, Gadafi je rekao da probleme u Libiji izaziva Al Kaida, dok se mladi "drogiraju i nedolično se ponašaju".

"Sada je očigledno da ovim rukovodi Al Kaida. Tu naoružanu omladinu, našu djecu, podstiču ljudi koje traže Amerika i zapadni svijet. Njih je malo i moramo da ih uhvatimo. Ostali treba da ostanu kod kuće. Oni imaju oružje, laki su na obaraču i pucaju naročito onda kada su drogirani", rekao je libijski vođa.

On je ocijenio da je situacija u njegovoj zemlji drugačija nego u Egiptu ili Tunisu, pošto je u Libiji "vlast u rukama naroda".

"Možete da promijenite vlast kako god to želite. Vi se pitate. Vi ste starješine, vođe plemena, profesori", dodao je Gadafi.

U sličnom govoru prije dva dana, Gadafi je obećao da će ostati u Libiji, na čelu njene revolucije, te da će umrijeti kao mučenik i boriti se "do posljednje kapi svoje krvi".

On je tada naredio vojsci i policiji da slome narodni ustanak protiv njegove 42-godišnje vladavine, u kojem je do sada poginulo nekoliko stotina ljudi.

Stanovnici istočnog dijela zemlje najavili su danas da će krenuti u marš na Tripoli, da bi svrgnuli Gadafija sa vlasti.

Državna agencija Jana prenijela je da su "teroristi" danas napali položaj snaga bezbjednosti u Az Zavijahu i zaklali trojicu policajaca. Iz grada stižu izvještaji o žestokim borbama.

Az Zavijah leži na obali Sredozemnog mora, oko 50 kilometara zapadno od Tripolija. Borbe oko glavnog grada intenzivirane su nakon što je veći dio zemlje, prešao pod kontrolu protivnika Gadafija.
XS
SM
MD
LG