Dostupni linkovi

Lajčak: EU ima strategiju za pomoć i podršku BiH


Direktor Službe za inostrane poslove Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas da EU ima zajedničku kompaktnu evropsku strategiju, usaglašenu sa međunarodnim partnerima, koja podrazumijeva punu pomoć i podršku Boasni i Hercegovini kad je riječ o pitanjima značajnim za njenu budućnost.

Na taj način stvoriće se sve pretpostavke za ekonomsku tranziciju, političku modernizaciju i prihvatanje evropskih standarda, što će znatno ubrzati proces približavanja EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Miroslav Lajčak i članovi Predsjedništva BiH na sastanku u Sarajevu razgovarali su o neophodnosti uspostavljanja vlasti na bazi dijaloga i kompromisa, popisu stanovništva, implementaciji presude Suda za ljudska prava iz Strazbura, o zakonu o državnoj pomoći i neophodnosti investiranja u oblast izgradnje infrastrukture.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović podržali su elemente strategije i istakli da svi relevantni faktori u zemlji hoće u EU, jer smatraju da širenje EU na zapadni Balkan osigurava stabilnost regije, a i ravnopravnost zemalja zapadnog Balkana u uspostavljanju partnerskih odnosa sa EU.
XS
SM
MD
LG