Dostupni linkovi

SAD:Izručenje Asanža stvar Britanije i Švedske


Izručenje osnivača sajta Wikileaksa Džulijana Asanža jeste predmet između Velike Britanije i Švedske koji se ne tiče SAD, rekao je danas portparol Stejt departmenta Filip Krouli.

"Slučaj silovanja jeste predmet između Velike Britanije i Švedske. I pored drugačijih tvrdnji, SAD nisu umešane" u taj slučaj, napisao je Krouli na Twitteru.

Sud u Londonu danas je saopštio da Asanž (39) može biti izručen Švedskoj zbog sumnji da je počinio silovanje i seksualno nasilje.

Asanžovi advokati koji su najavili žalbu na tu odluku suda strahuju da će njihov klijent biti predat SAD koje istražuju odgovornost Asanža zbog objavljivanja američkih diplomatskih depeša.

Švedsko pravosuđe izdalo je nalog za hapšenje Asanža da bi ga saslušalo u slučaju seksualnog napastvovanja dvije žene. Asanž (39) koji odbacuje optužbe švedskih vlasti uhapšen je 7. decembra u Londonu na osnovu Interpolove potjernice izdate na zahtjev Švedske.

Asanžov sajt Wikileks počeo je 28. novembra 2010. da objavljuje povjerljive depeše američkih diplomata što je izazvalo žestoke kritike SAD i njihovih saveznika.
XS
SM
MD
LG