Dostupni linkovi

Dodik pisao ambasadorima PIK-a


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od članica Savjeta za implementaciju mira u BiH ,PIK , da se založe za poštovanje vladavine prava i spriječe zloupotrebu pravosuđa i dalje uplitanje visokog predstavnika u rješavanje problema imovine u BiH.

U pismu ambasadorima Dodik ukazuje da je, s obzirom na ustavnu strukturu BiH kao složene državne zajednice, imovina koja je pod privremenom zabranom raspolaganja u vlasništvu entiteta, a samo dio te imovine može biti prenesen na korištenje BiH u obimu potrebnom za funkcionisanje zajedničkih institucija.

"Svako drugo zakonsko rješenje je u suprotnosti sa principima ustanovljenim Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH po kojima je Republici Srpskoj, kao entitetu, pripalo 49 odsto državne teritorije BiH, a 51 odsto Federaciji BiH", navodi Dodik i naglašava da bi svaki prenos vlasništva na bilo kojoj nekretnini na teritoriji Republike Srpske značio direktno umanjenje njene teritorije.

Dodik očekuje da Ustavni sud BiH odbaci kao neosnovan zahtjev Sulejmana Tihića kojim se osporava Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i koja je pod zabranom raspolaganja.

Povod za obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ambasadorima PIK-a je nalog kojim se obustavlja primjena Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, koji je donio visoki predstavnik 5. januara 2011. godine.
XS
SM
MD
LG