Dostupni linkovi

Dva iranska broda u sirijskoj luci


Dva iranska ratna broda, koja su prošla kroz Suecki kanal, pristala su u Siriji, saopštio je danas admiral Habibolah Sajari, komandant iranske mornarice koji je doputovao u Siriju da bi dočekao brodove.

Iranski brodovi su pristali u sirijsku luku Latakija nakon prolaska kroz Suecki kanal. To su prvi iranski brodovi koji su prošli kroz kanal poslije islamske revolucije 1979. godine, što je Izrael ocijenio kao "provokaciju".

Admiral Sajari je rekao iranskoj državnoj televiziji da ratni brodovi nisu na vojnim vežbama, već se nalaze "u rutinskoj i prijateljskoj posjeti, noseći poruku mira i prijateljstva zemljama svijeta".

On je naglasio da je cionistički režim preuveličao ovu stvar, jer želi da stvori tenzije u bratskim odnosima zemalja u regionu.

"Odlučili smo da, bazirano na međunarodnim normama i sa ciljem da učvrstimo prijateljske odnose sa zemljama u regionu i sa muslimanskim zemljama, tim zemljama odnesemo poruku mira i prijateljstva", izjavio je admiral sinoć po dolasku u Damask.

On je rekao da će brodovi ostati nekoliko dana u Siriji, a da je cilj obuka kadeta iranske mornarice.

Iranska državna agencija Fars objavila je da je riječ o patrolnoj fregati "Alvand" nosivosti 1.500 tona, naoružanoj antibrodskim raketama i torpedima, i transportni brod "Karg" nosivosti 33 000 tona sa 250 članova posade koji može da primi tri helikoptera.
XS
SM
MD
LG