Dostupni linkovi

File: BIH na kritičnom rakršću na putu ka EU


Evropski komesar za proširenje Štefan File smatra da je BiH na kritičnom raskršću na putu ka evropskim integracijama, pri čemu jedan put zahtijeva jasnu političku volju o budućnosti BiH u EU, a drugi je put neslaganja, koji će BiH dovesti do zaostajanja za drugim zemljama regije.

U video-obraćanju učesnicima "Parlamenta za Evropu", održanom danas u Sarajevu, File je identifikovao neposredne, kratkoročne i srednjoročne izazove koji imaju uticaja na ukupnu sudbinu BiH i njenu evropsku budućnost.

Prema njegovim riječima, neposredni izazov je formiranje vlasti.

"Od vitalnog je značaja da se vlast formira što je moguće prije. Ako se to ne dogodi, BiH će i dalje zaostajati za drugim zemljama regije", istakao je File i dodao da nakon formiranja vlasti slijedi niz kratkoročnih izazova koje treba rješavati, a koji direktno utiču na napredak BiH ka EU.

Kao kratkoročni izazov File je naveo izmjenu Ustava BiH u skladu sa presudom u predmetu Sejdić i Finci.

"Bez te promjene BiH nije usklađena sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je evropski komesar za proširenje dodavši da provođenje sporazuma, koji su ratifikovale sve članice EU, ostaje upitno zbog navedenog kršenja.

Prema Fileu, među kratkoročnim izazovima su i napredak u vezi sa zakonodavstvom o državnoj pomoći te zakon o popisu stanovništva.

Navodeći da je promjena Ustava srednjoročni izazov za BiH File je konstatovao da ne postoji niti jedan ispravan odgovor ili model i da to treba da bude stvar domaćeg dogovora.
XS
SM
MD
LG