Dostupni linkovi

Incko uputio novi poziv političarima u BIH


Međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko ponovo je danas u Sarajevu pozvao domaće političare na odlučniji, kreativniji i konstruktivniji pristup sa više dijaloga i povjerenja u BiH i istakao da podržava ojačano prisustvo EU.

"Ako političari ne mogu da formiraju vlast onda ne mogu da ispune i najosnovnije težnje svojih građana. Ako politička elita u BiH ne može formirati vlast kako će voditi BiH u Evropu. Iako postoji svađa među političarima, među građanima BiH postoji saglasnost oko EU budućnosti", rekao je Incko novinarima u Sarajevu, gdje je učestvovao sjednici "Parlamenta za Evropu".

Naglašavajući da BiH ne smije zaostati za regionom, Incko je poručio da dok BiH i dalje pokušava da riješi osnovne političke probleme, ostatak regiona ide odlučnom koracima ka EU.

"Potreban nam je ozbiljan, konstruktivan, realan i odlučan pristup koji nije rukovođen cinizmom već iskrenom željom da se pomogne građanima BiH da izađu iz nevolja u koje su zapali usljed godina političke stagnacije. Takav pristup nije samo neophodan. Ubijeđen sam da je takav pristup moguć", tvrdi Incko dodajući da su građani BiH jasno rekli da žele u EU, a da politički lideri treba te želje da čuju.

Prema njegovom mišljenju, parlamentarci u BiH pokazali su da su spremni da rade na evropskim pitanjima, ali da bi oni to mogli da učine prijeko je potrebno formirati vlast na svim nivoima.

Prva sjednica trećeg ciklusa "Parlamenta za Evropu" okupila je predstavnike Evropske komisije, Evropskog parlamenta, vlasti BiH i Hrvatske, te parlmentarce iz novoizabranih skupština u BiH, kako bi razgovarali o napretku BiH ka EU i ključnim prioritetima za 2011. godinu.
XS
SM
MD
LG