Dostupni linkovi

Napadi na demonstrante na zapadu Libije, istok opozicioni


Libijska vojska pod kontrolom Gadafija izvršila je danas raketni napad na džamiju u zapadnom gradu Zavija, u kojoj su bili protivnici režima Moamera Gadafija.

Pozivajući se na izjave očevidaca, agencija AFP navodi da je u tom napadu srušen minaret džamije, pedesetak kilometra zapdno od Triplija, ali da još nema informacija o broju poginulih.

"Ovo što se dogodilo je strašno, oni koji su nas napali nijesu plaćenici, oni su sinovi naše zemlje", rekao je taj očevidac i dodao da su demonstranti bili uglavnom mladi naoružani samo lovačkim puškama.

Pozivajući se na očevice, agencija France press javlja da su policija i vojska "opustošile" grad Zuara koji se nalazi na 120 kilometara zapadno do Tripolija i da "narod drži grad".

Agencija AFP javlja pozivajući se na novinare i stanovnike da opozicija koja kontroliše istočni dio Libije, najavljuje marš do Tripolija kako bi ga oslobodila.

Prema tim izvestajima, gradovi Tobruk, Derna i Bengazi koji su 1.000
kilometara istočno od Tripolija, u rukama su opozicije.

Jedan od generala Salah Metek rekao je da je podnio ostavku i došao da se solidariše sa svojim narodom. "Biću u prvim redovima da nas branim od svakog napada spolja", rekao je on.

"Oni kažu da sam izdajica. Ne, ja imam principe. Naredili su nam da napadnemo narod i ja sam to odbio. Ne možemo upotrebiti oružje protiv naših mladih", rekao je on.

U Libiji već nedeljama traju protesti protiv Gadafija u kojima je, prema podacima HRW, poginulo oko 300 ljudi, dok je šef italijanske diplomatije Franko Fratini iznio podatak o 1.000 mrtvih mada je napomenuo da su ti podaci nekompletni.
XS
SM
MD
LG