Dostupni linkovi

Vlastimiru Đorđeviću 27 godina zatvoraHaški tribunal osudio je danas penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločina nad kosovskim Albancima 1999.

General Đorđević (62) proglašen je krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno i da je general Đorđević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premeštanje tela najmanje 724 albanskih civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte.

Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Miloševi, presudio je Tribunal.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje albanskog stanovništva s Kosova radi promene etničke ravnoteže i obezbeđivanja trajne srpske kontrole u pokrajini.

U završnoj reči, jula prošle godine, tužioci su zatražili da general Đorđević bude kažnjen sa 35 godina zatvora ili doživotnim zatvorom.

Odbrana je zahtevala da bude oslobođen krivice.

General Đorđević je, posle višegodissnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru 2009. na 22 godine zatvora epravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarevich.

Svi su na presude uložili zzalbe, a apelacioni postupak je u toku. Milana Milutinovića koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice.
XS
SM
MD
LG