Dostupni linkovi

Ključni svedok i dalje odbija da svedoči protiv Haradinaja



Ključni svedok optužbe na predstojećem ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju odbija da svedoči, rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji tužilac Pol Rodžers (Paul Rodgers).

Reč je o bivšem pripadniku OVK Šefćetu Kabašiju, koji je američki državljanin i živi u SAD.

Kabaši je jedan od dva ključna svedoka koji su odbili da svedoče na prvom suđenju posle kojeg je Tribunal u aprilu 2008. godine oslobodio Haradinaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima 1998. godine.

Tužilaštvo se na tu presudu žalilo, tvrdeći da mu sudije nisu dale dovoljno vremena da obezbedi iskaze Kabašija i drugog svedoka.

Apelaciono veće Tribunala je tu žalbu usvojilo i krajem jula 2010. godine naložilo je deliminčno ponavljanje suđenja.

Po toj odluci, Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju biće suđeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Deccana od marta do septembra 1998. godine.

Kabaši i drugi svedok bili su stražari u tom logoru.

Kabaši je 2007. dva puta odbio da svedoči protiv Haradinaja.

Pošto se pojavio pred pretresnim većem, on je u sudnici u Hagu dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim je odbio da svedoči, rekavši da "zaštitne mere" za svedoke "važe samo u sudnici", a da izvan nje svedoci stradaju.

Uprkos nalogu suda, Kabaši je istog dana iz Haga pobegao u SAD.

Tribunal ga je u junu 2007. godine optužio za nepoštovanje suda, ali od tada taj postupak nije pokrenut.
XS
SM
MD
LG