Dostupni linkovi

Ključni svedok i dalje odbija da svedoči protiv HaradinajaKljučni svedok optužbe na predstojećem ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju odbija da svedoči, rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji tužilac Pol Rodžers (Paul Rodgers).

Reč je o bivšem pripadniku OVK Šefćetu Kabašiju, koji je američki državljanin i živi u SAD.

Kabaši je jedan od dva ključna svedoka koji su odbili da svedoče na prvom suđenju posle kojeg je Tribunal u aprilu 2008. godine oslobodio Haradinaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima 1998. godine.

Tužilaštvo se na tu presudu žalilo, tvrdeći da mu sudije nisu dale dovoljno vremena da obezbedi iskaze Kabašija i drugog svedoka.

Apelaciono veće Tribunala je tu žalbu usvojilo i krajem jula 2010. godine naložilo je deliminčno ponavljanje suđenja.

Po toj odluci, Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju biće suđeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Deccana od marta do septembra 1998. godine.

Kabaši i drugi svedok bili su stražari u tom logoru.

Kabaši je 2007. dva puta odbio da svedoči protiv Haradinaja.

Pošto se pojavio pred pretresnim većem, on je u sudnici u Hagu dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim je odbio da svedoči, rekavši da "zaštitne mere" za svedoke "važe samo u sudnici", a da izvan nje svedoci stradaju.

Uprkos nalogu suda, Kabaši je istog dana iz Haga pobegao u SAD.

Tribunal ga je u junu 2007. godine optužio za nepoštovanje suda, ali od tada taj postupak nije pokrenut.
XS
SM
MD
LG