Dostupni linkovi

Fratini: Kredibilne informacije o 1.000 mrtvih u Libiji



Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini kazao je da je, prema informacijama italijanske ambasade u Tripoliju, libijski lider Moamer Gadafi izgubio kontrolu nad istočnom provincijom Kirenaika.

Pojedini libijski aktivisti u inostranstvu izjavili su sinoć da demonstranti kontrolišu skoro sve gradove osim Tripolija.

Fratini takođe smatra da su „kredibilne“ informacije o hiljadu ubijenih u obračunu Gadafijevog režima sa demonstrantima od početka protesta prošle sedmice. Prema zvaničnim podacima poginulo je oko 300 lica.

Predsednik Opšteg narodnog kongresa Libije Mohamed Zvej je izjavio sinoć da je u većini velikih gradova u Libiji "ponovo uspostavljen mir" i da su "bezbednosne snage i vojska ponovo utvrdile svoje pozicije" kao i da je formirana komisija koja će sprovesti istragu o osmodnevnoj pobuni protiv libijskog lidera Moamera Gadafija.

U međuvremenu, zamenik šefa generalštaba ratnog vazduhoplovstva Džibril al-Kadiki izjavio da su bombardovana skladišta oružja i municije na istoku, severozapadu, jugu i jugozapadu zemlje, ali da se ona nalaze u područjima koja su daleko od naseljenih mesta.

No, očevici opisuju situaciju u Libiji kao haotičnu i da je Gadafi sve izolovaniji, jer ga napušta sve više libijskih zvaničnika, uključujući i ministra unutrašnjih poslova.
XS
SM
MD
LG