Dostupni linkovi

Opći štrajk u Grčkoj



Konfederacija sindikata zaposlenika u javnom sektoru (ADEDY) pozvala je krajem siječnja da se danas održi cjelodnevni štrajk i okupljanje protiv mjera štednje u Ateni, pridruživši se tako pozivu sindikalne središnjice zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) na isti takav štrajk.

Odluka je donesena zbog teškog financijskog stanja u nekim mirovinskim fondovima i vladine najave o novom rezanju plaća. GSEE je pak pozvao na opći štrajk i prosvjede da se održe danas u središtu grčke prijestolnice radi nastavka borbe protiv ucjena i zakona o fleksibilnosti rada koji je nametnula vlada, prihvativši direktive trojke (EU, ECB, MMF), po priopćenju sindikata.

Kako bi spriječila financijski slom, socijalistička vlada je 2010. donijela plan provedbe drakonskih mjera štednje koji su zahtijevali EU, ECB i MMF, u zamjenu za kreditni paket vrijedan 110 milijarda eura na tri godine.

Štrajk najavljen za danas bit će prvi opći štrajk u 2011., nakon sedam općih štrajkova, većeg broja sektorskih štrajkova i velikih prosvjeda prošle godine, među kojima je najžešći bio onaj u svibnju, kada su život izgubila tri mlada zaposlenika privatne banke, u kojoj je izbio požar pošto su provjednici na zgradu banke bacili molotovljev koktel.
XS
SM
MD
LG