Dostupni linkovi

Muselimović: Purda nije 2007. znao za tjeralicu



Bosanskohercegovački odvjetnik Tihomira Purde Josip Muselimović izjavio je da hrvatski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH, nije znao 2007. da je za njim raspisana tjeralica. Muselimović je to rekao Hini u telefonskoj izjavi komentirajući izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je Purda 13. srpnja 2007. obaviješten da se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici.

Ministarstvo pravosuđa je 10. siječnja izvijestilo da nije obvezno niti može davati informacije o osobama s međunarodnih tjeralica te da nema ovlasti postupati prema sadržaju tih dokumenata, što znači da ne može niti obavještavati osobe da je za njima raspisana tjeralica. U ministarstvu unutarnjih poslova također su tada kazali da nemaju zakonske osnove obavijestiti osobe za kojima je raspisana tjeralica jer je to službena tajna.

Tjeralica za Purdom objavljena je 2007., a pošto ju je Interpolov zagrebački ured evidentirao, obaviješteni su ministarstvo pravosuđa i državno odvjetništvo. Na sastanku tih dviju ustanova s MUP-om zaključeno je da ne može biti izručenja. Purda je na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije uhićen 5. siječnja kad je pokušao ući u BiH.
XS
SM
MD
LG