Dostupni linkovi

Presuda Đorđeviću



Haški tribunal saopštiće danas presudu bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP Srbije generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin nad albanskim civilima na Kosovu.

Đorđević je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu 1999. godine, čiji je cilj bio, kako se navodi u optužnici, izmjena etničkog balansa Kosova, kako bi se obezbijedila srpska dominacija na teritoriji.

Prema optužnici, to je "trebalo da bude postignuto rasprostranjenom kampanjom zastrašivanja i nasilja protiv etničkih Albanaca, što je uključivalo deportacije, ubistva, prisilno premiještanje i progone".

Đorđević je optužen da je "rukovodio, podsticao i podržavao operacije srpske policije u kojima su stotine ubijene, a oko 800.000 kosovskih Albanaca deportovano sa Kosova".

Tužilac je završnoj riječi predložio kaznu u rasponu od 35 godina do doživotnog zatvora, dok je odbrana tražila da Đorđević bude oslobođen krivice. Suđenje je počelo 27. januara 2009. godine, a završne riječi održane su 13. i 14. jula 2010. godine. Tokom 199 sudskih dana saslušano je 105 svjedoka optužbe i 28 svjedoka odbrane.
XS
SM
MD
LG