Dostupni linkovi

Vikiliks: Rivalstvo među Gadafijevom decomSinovi libijskog vođe Moamera Gadafija sukobljeni su oko ekonomskih interesa u tolikoj meri da bi mogli da ugroze ostanak porodice na vlasti posle odlaska sa scene njihovog oca, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz marta 2009. u kojoj se kao izvor spominje i srpski ambasador.

U depeši koju je objavio Vikiliks (Wikileaks) detaljno se opisuju loši međusobni odnosi između Saifa al-Islama, Gadafijovog sina koji je najviše istaknut u javnosti i smatra se njegovim naslednikom, s jedne strane i s druge strane sinova Mutasima, Hanibala, Saadija, ćerke Aiše, ali i majke.

U depessi se navodi da su saradnici Saifa al-Islama hapšeni i zastrašivani, dok je drugi sin Mutasim pokušavao da zaokruži svoju ulogu u nabavkama vojne opreme što ukazuje na veliku neslogu među Gadafijevom decom.

U depessi se navodi da brojne glasne o lošem zdravlju Muamera Gadafija podstiču pitanja ko će ga naslediti, posebno pošto Libija nema ustav i time pravni mehanizam koji bi regulisao tu oblast.
XS
SM
MD
LG