Dostupni linkovi

UN: Nasilje u Libiji - zločin protiv čovečnostiVisoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je danas vlasti Libije da se sistematski napadi protiv civilnog stanovništva u toj zemlji mogu smatrati "zločinima protiv čovečnosti".

"Sistematski napadi na civilno stanovništvo mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti. Vlasti treba hitno da obustave nezakonito nasilje prema demonstrantima", ocenila je Pilaj u saopštenju, podsechajući na upotrebu snajpera i vojnih aviona protiv civila koji protestuju.

Pilaj je pozvala i na otvaranje "međunarodne nezavisne istrage" o nasilju u Libiji, zahtevajući hitan prekid tesskih kršenja ljudskih prava koje sprovode libijske vlasti".

Savet bezbednosti UN treba da održi vanrednu sednicu povodom situacije u Libiji, a Pilaj je navela da međunarodna zajednica treba da bude ujedinjena u osudi nasilja i preduzme akcije u cilju obezbeđivanja pravde za hiljade žrtava represije".

Prema podacima Visokog komesarijata UN, u nasilju u Libiji poginulo je 250 ljudi, a više stotina ih je ranjeno, od 14. februara.

Te cifre sigurno su i veće, ističu u UN.
XS
SM
MD
LG