Dostupni linkovi

Danas sjednica Savjeta bezbjednosti UN o krizi u LibijiSjednica Savjeta bezbjednosti o krizi u Libiji biće održana danas u sjedištu UN u Njujorku, najavio je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

Ban je naveo da je sinoć razgovarao telefonom sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i pozvao ga na uzdržanost. Prema riječima Bana, njihov razgovor trajao je 40 minuta.

Generalni sekretar UN izrazio je ogorčenost zbog informacija da libijske snage bezbjednosti iz aviona i helikoptera pucaju na demonstrante i zatražio je od Gadafija hitnu obustavu nasilja i dijalog sa demonstrantima.

Antivladini protesti u Libiji počeli su prije nedjelju dana. Glavni zahtjev demonstranata koji su jučer preuzeli grad Bengazi je odlazak Gadafija.

Libijske snage bezbjednosti sinoć su, prema izvještajima, koristile teško oružje protiv demonstranata. Organizacija Human Rights Watch saopštila je da je od početka protesta poginulo 233 ljudi, dok je Međunarodna federacija Liga za ljudska prava jučer navela da je poginulo između 300 i 400 ljudi.
XS
SM
MD
LG